Veel voorkomende werkzaamheden met gipskartonplaten
Gipskartonplaten zijn een van de meest gebruikte materialen in de bouw. Maar ook in het doe-het-zelf segment, worden deze platen veel toegepast. Het is een ideaal materiaal om af te werken, maar kent ook vele extra eigenschappen. Hierbij kunt u denken aan het creëren van brandweerstand en geluidisolatie. Er zijn vele verschillende soorten gipskartonplaten, elk voor een andere toepassing.
Wat zijn gipskartonplaten?
Een gipskartonplaat is een kern van gips, welke aan beide zijden is voorzien van een kartonlaag. De kartonlaag hecht aan de uithardende gips en brengt stabiliteit aan de plaat. Daarnaast zorgt het er ook voor dat trekkrachten kunnen worden opgevangen. De gips in de platen kunnen zijn vervaardigd, om bepaalde eigenschappen positief te kunnen beïnvloeden (zoals brandweerstand, geluidisolatie, verhoogde vochtopname en dergelijke).
Welke verschillende typen gipskartonplaten zijn er?
Over het algemeen zijn er 5 typen gipskartonplaten, welke als volgt kunnen worden ingedeeld:
- Type A: Standaard gipskartonplaat
- Type DF: Gipskartonplaat met verhoogde brandweerstand
- Type H2: Gipskartonplaat met verhoogde wateropname
- Type DFH2IR: Gipskartonplaat met verhoogde brandweerstand, verhoogde wateropname en slag-/stootvaste eigenschappen
- Type P: Stucplaat (een speciale pleisterdrager voor het plafond)
Daarnaast kunnen de platen worden geproduceerd met verschillende randuitvoeringen. Om enigszins wegwijs te worden in de vele produkten, kunnen de artikelen in deze special u op weg helpen. De meest voorkomende werkzaamheden met gipskartonplaten worden toegelicht, waarbij ook de juiste produkten worden genoemd.